Ontwerpen en verzekeren in de bouw: de nieuwe UAV-GC 2025

Ontwerpen en verzekeren in de bouw: de nieuwe UAV-GC 2025

Ontwerpen en verzekeren in de bouw: de nieuwe UAV-GC 2025 525 400 Ekelmans Advocaten
UAV-GC 2025
Leestijd: 4 minuten
Lesedauer: 4 Minuten
Reading time: 4 minutes

Het is waarschijnlijk niet onopgemerkt gebleven dat op 14 januari 2025 de nieuwe versie van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contracten (UAV-GC 2025) is verschenen. De UAV-GC 2025 komen in de plaats van de UAV-GC 2005. In deze blog lees je de belangrijkste wijzigingen, met name voor verzekeraars.

Wat zijn de UAV-GC eigenlijk precies?

In de bouw gaat het vaak om twee activiteiten: ontwerpen en uitvoeren. Soms zijn die activiteiten gescheiden en dan wordt er in de uitvoeringsfase voor wat betreft de toepasselijke voorwaarden vaak gekozen voor de UAV.

Soms liggen ontwerpen en uitvoeren meer of minder in één hand. In dat geval zijn andere voorwaarden nodig: de UAV-GC. UAV-GC (Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contracten) zijn standaard voorwaarden opgesteld door CROW die in Nederland worden gebruikt voor de ontwerp- en uitvoeringswerkzaamheden van werken, leveringen en diensten in de bouwsector. De (algemene) voorwaarden worden gebruikt in contracten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het doel van de UAV-GC is om heldere en eenduidige afspraken te maken over de verantwoordelijkheden, rechten en verplichtingen van opdrachtgever en opdrachtnemer tijdens de uitvoering van het contract ten aanzien van het (bouw)project.

De UAV-GC bevatten regels over bijvoorbeeld:
1. De uitvoering van het werk: wat moet er precies worden geleverd of uitgevoerd en hoe moet dat gebeuren?
2. De prijs en betaling: wanneer en hoe moet er betaald worden?
3. Verantwoordelijkheden: welke verantwoordelijkheden hebben de opdrachtgever, de opdrachtnemer/ontwerpende aannemer en eventueel andere betrokkenen, zoals onderaannemers?
4. Termijnen en vertragingen: wat geldt er als sprake is van vertraging in de uitvoering? Wat zijn de consequenties en hoe worden dergelijke situaties opgelost?
5. Wijzigingen: hoe worden wijzigingen in het werk of contracten behandeld?
6. Aansprakelijkheid en verzekering: wie is aansprakelijk voor schade tijdens de uitvoering van het werk en welke verzekeringen moeten worden gesloten?

In de kern zorgen de UAV-GC voor een gestandaardiseerde aanpak die helpt bij het verminderen van juridische en administratieve complicaties en het bevorderen van transparantie en efficiëntie in bouwcontracten.

Het is van belang dat partijen de UAV-GC expliciet van toepassing verklaren in hun contracten, zodat het voor beide partijen duidelijk is dat deze voorwaarden gelden. Dit gebeurt meestal door een verwijzing naar de UAV-GC in de offerte en de overeenkomst, waarbij de tekst van de voorwaarden of een specifieke versie ervan wordt opgenomen.

De belangrijkste wijzigingen voor verzekeraars die bouwprojecten verzekeren

De UAV-GC 2025 introduceert enkele belangrijke wijzigingen ten opzichte van de UAV-GC 2005, die relevant zijn voor verzekeraars die bouwprojecten verzekeren. De belangrijkste wijzigingen zijn terug te vinden op de website van CROW.

Wij lichten de wijzigingen toe die zien op de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer:

In de nieuwe bepalingen wordt een onderscheid gemaakt tussen aansprakelijkheid vóór en na de oplevering van een werk. Ook wordt de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer beperkt.

Beperking van aansprakelijkheid vóór de feitelijke datum van oplevering:

  • De aansprakelijkheid van de opdrachtnemer wordt beperkt tot vijf specifieke situaties betreffende zowel directe als indirecte schade.
  • De aansprakelijkheid voor overige indirecte schade is beperkt tot een maximum van 10% van de aanneemsom.

Beperking van aansprakelijkheid na de feitelijke datum van oplevering:

  • Voor gebreken die zich binnen twee jaar na oplevering voordoen, is de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer beperkt tot vijf specifieke situaties betreffende zowel directe als indirecte schade. De directe schade is beperkt tot de aanneemsom, en de aansprakelijkheid voor indirecte schade is wederom beperkt tot een maximum van 10% van de aanneemsom.
  • Voor gebreken die zich na twee jaar na oplevering openbaren, is de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer ook beperkt tot vijf specifieke situaties betreffende zowel directe als indirecte schade én geldt een maximum van 10% van de aanneemsom.

Afstemmingsplicht over de bestaande toestand:

  • In beginsel dient de opdrachtgever aan de opdrachtnemer informatie te verschaffen over de bestaande toestand van het werk. Een opdrachtnemer dient echter zelf een inschatting te maken van de bestaande toestand van het werk, indien de opdrachtgever daarover geen informatie verstrekt of kan verstrekken. De opdrachtnemer is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de door hem gemaakte inschatting. Dit is slechts anders voor zover de opdrachtnemer kan aantonen dat de verwachte toestand dezelfde is als die een zorgvuldig opdrachtnemer had mogen verwachten. Hier komt dus een extra verantwoordelijkheid te rusten op de opdrachtnemer in geval de opdrachtgever geen informatie verschaft over de bestaande toestand van het werk

De wijzigingen beïnvloeden de risicoverdeling en aansprakelijkheid binnen bouwprojecten, wat directe gevolgen kan hebben voor de dekking en voorwaarden van verzekeringen die door verzekeraars worden aangeboden. Dat geldt met name bij die verzekeringsproducten die het oog hebben op ontwerpende aannemers, zoals een BOV-polis. Het is daarom (ook) voor verzekeraars van belang om de UAV-GC 2025 (en de wijzigingen ten opzichte van de UAV-GC 2005) goed te bestuderen en hun verzekeringsproducten en -voorwaarden eventueel hierop aan te passen.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je van gedachten wisselen over de UAV-GC 2025? Ons team Engineering denkt graag met je mee. Neem gerust contact met ons op.

Auteur

Frederike behandelt als advocaat uiteenlopende verzekeringsrechtelijke kwesties. Zij staat verzekeraars bij in geschillen die kunnen voortvloeien uit technische verzekeringen. Daarbij ligt haar focus op dekkingsvraagstukken en aansprakelijkheid van technische beroepsbeoefenaren. Ook werkt Frederike graag in de internationale verzekerings- praktijk, waarbij verschillende (technische) vraagstukken aan de orde kunnen komen.

Uw partner voor technische verzekeringen

In onze verzekeringspraktijk werken wij samen met nationale en internationale verzekeraars. Onze engineering specialisten kennen de details van uw markt en de commerciële context waarin u als verzekeraar opereert. Dit stelt ons in staat om u op specialistische terreinen advies te geven over complexe kwesties. De specialisten van onze engineering praktijk behandelen zaken op het gebied van onder andere: CAR- en Montage, Bouw Ontwerp Verzekering (BOV) en Ontwerp Verzekering voor Opdrachtgevers (OVO), AVB, Beroepsaansprakelijkheid van architecten en constructeurs en Brand en (brand)regres.