Data & Cybersecurity Desk

Onze advocaten adviseren u over innovatief gebruik van gegevens binnen de regels van databescherming en het waarborgen van de cybersecurity in uw bedrijf.
Ekelmans Advocaten Cyber Security

Advies op het gebied van privacy en cybersecurity

Data, zowel persoonsgegevens als bedrijfsgegevens, zijn de kroonjuwelen van uw organisatie. Het is belangrijk om data commercieel zo optimaal mogelijk te benutten terwijl u tegelijkertijd aan de regels voldoet èn uw netwerk- en informatiesystemen zijn beveiligd. De advocaten van onze Data & Cybersecurity Desk adviseren u over innovatief gebruik van gegevens binnen de regels van databescherming en het waarborgen van de cybersecurity in uw bedrijf.

Privacy

Uw organisatie verwerkt op grote schaal persoonsgegevens. U heeft data nodig voor uw primaire processen en wilt tegelijkertijd voldoen aan alle regelgeving rondom bescherming van persoonsgegevens. Deze twee belangen zijn soms lastig te verenigen.

Het gebruik van (gevoelige) persoonsgegevens is in veel processen onmisbaar voor uw eigen bedrijfsvoering, om een goede dienstverlening aan uw klanten te kunnen bieden en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.

Deskundig advies bij bescherming van persoonsgegevens
De wetgeving die deze verwerkingen beheerst is complex, zeker als het gaat om bijzondere persoonsgegevens. U moet voldoen aan de strenge verplichtingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG), aan sectorale regelgeving en aan de gedragscodes uit uw branche. Financiële instellingen, zoals verzekeraars, hebben ook te maken met de Wet op het financieel toezicht (Wft) en vergaande Know Your Customer (KYC)-verplichtingen.

Ook bij de toepassing van innovatieve technologische ontwikkelingen zoals Artificial Intelligence (AI), digitale identiteit, Self-Sovereign Identity (SSI) en synthetische data heeft uw organisatie te maken met de privacy regels en Europese afspraken, zoals bijvoorbeeld de AI Act.

Verder heeft u als werkgever de verantwoordelijkheid voor een goede omgang met gegevens van uw personeel, bijvoorbeeld ingeval van screening of controle van uw (aspirant-/ex-)werknemers.
De advocaten van onze Data & Cybersecurity Desk vinden voor u de oplossing om persoonsgegevens commercieel zo optimaal mogelijk te benutten én tegelijkertijd de privacy van de betrokkenen te waarborgen.

Persoonsgegevens onmisbaar voor dienstverlening

Netwerk- en informatie-
systemen onmisbaar voor bedrijfsvoering

Cybersecurity

De digitale transformatie leidt tot een uitbreiding van cyberdreigingen. Het risico op een cyberaanval is reëel, met bedrijfsuitval, financieel verlies en reputatieschade tot gevolg.

Daarnaast bestaat het risico dat bij een cyberaanval bedrijfsgegevens en persoonsgegevens in verkeerde handen komen. Ook wanneer u uw organisatie al goed heeft ingericht als het gaat om informatiebeveiliging en privacy zal uw organisatie tegen complexe vragen aan lopen. Zeker nu u te maken krijgt met een scala aan nieuwe wetgevingsinitiatieven vanuit de Europese Unie, zoals bijvoorbeeld de Network and Information Security 2 Directive (NIS2), de Digital Operational Resilience Act (DORA) en de Cyber Resilience Act (CRA).

Deze regelgeving brengt verstrekkende nieuwe verplichtingen mee. Verplichtingen die niet alleen uw organisatie raken, maar ook u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk maken.

All round juridisch advies op het gebied van cybersecurity
Onze cybersecurity experts denken graag met u mee over de impact van cybersecurity op uw bedrijfsvoering en helpen u bij het implementeren van de cybersecurity wetgeving in uw organisatie.

Wij geven o.a. aanbevelingen voor het treffen van risicobeheersingsmaatregelen en het uitvoeren van risicoanalyses binnen uw bedrijf. Wij helpen u te voldoen aan rapportageverplichtingen en bieden bijstand bij cyberincidenten. Onze Data & Cybersecurity Desk levert een all round support waarmee zowel de belangen van uw organisatie als van u als bestuurder optimaal worden geborgd.

Brede expertise: (inter)nationaal kennisnetwerk

De Data & Cybersecurity Desk heeft een omvangrijk track record. Onze opdrachtgevers zijn o.a. financiële instellingen, medische zorgverleners, (zorg)verzekeraars, fastfoodketens, toonaangevende brancheorganisaties en grote werkgevers.

Internationaal netwerk
Door ons lidmaatschap van twee internationale netwerken van advocatenkantoren (Legalink en ILG) kunnen wij ook bij grensoverschrijdende kwesties snel schakelen en u in het buitenland aan experts koppelen.

(In-house) presentaties en workshops op maat
Bovendien delen wij onze kennis graag. Naast het leveren van concrete bijstand kunnen wij voor uw organisatie  (in-house) presentaties op maat verzorgen over diverse privacy- en cybervraagstukken en de mogelijkheden om met innovatieve ontwikkelingen de revenuen van uw datagebruik te optimaliseren.

(Inter)nationaal kennisnetwerk

Heeft u een vraag of wilt u meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. Als u het contactformulier invult, dan bellen wij u terug. U kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met één van onze specialisten.

Data & Cybersecurity Desk

Team van specialisten

Onze advocaten werken met u samen binnen compacte teams van specialisten. Zij kennen uw praktijk en beschikken over de expertise om snel en to the point met u mee te denken en te adviseren.

Actueel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.