Daan Spoormans-Ekelmans Advocaten
Daan Spoormans-Ekelmans Advocaten

Daan Spoormans

Advocaat, Partner

Daan Spoormans is als advocaat/partner gespecialiseerd in het (internationale) contractenrecht en het ondernemingsrecht. Hij geeft leiding aan de sectie Ondernemingsrecht bij Ekelmans Advocaten. Zijn cliënten omschrijven hem als deskundig, betrokken en toegankelijk.

Expertises

CV

De rechtspraktijk van Daan kent twee zwaartepunten. Hij wordt veel gevraagd door internationaal opererende bedrijven, verzekeraars en advocatenkantoren uit andere jurisdicties om hen bij te staan bij complexe geschillen van contractuele aard. Mede vanwege zijn tweetalige achtergrond (Nederlands en Duits) heeft Daan veel cliënten uit Duitstalige landen.

Daarnaast voert Daan veelvuldig verweer namens bestuurders of commissarissen die een onjuist management of toezicht wordt verweten. Hij heeft reeds enkele tientallen bestuurders en commissarissen in veiligheid gebracht, terwijl het nog niet is voorgekomen dat een bestuurder of commissaris door een rechter is veroordeeld tot betaling van een aanspraak waartegen Daan verweer voerde. Daan werkt zowel in opdracht van verzekeraars als in opdracht van bestuurders en commissarissen zelf.

Daan heeft een sterk juridisch én strategisch inzicht. Zijn werkwijze is grondig, maar ook kostenbewust. Hij is hard op de inhoud, maar zacht op de persoon. De focus van zijn analyse ligt net zo zeer bij de belangen van de betrokken partijen als bij de (juridische) posities die deze partijen innemen óf kunnen innemen.

Ervaring

Daan werkt sinds 2008 als advocaat bij Ekelmans. Sinds januari 2022 is hij partner. Enkele voorbeelden van door hem behandelde zaken zijn:

  • het namens een Duitse faillissementscurator als schuldeiser in twee instanties succesvol aansprakelijk houden van een bestuurder en een feitelijk beleidsbepaler van een onderneming die in luxejachten handelt. Zie hier;
  • het succesvol bijstaan van een Duitse, beursgenoteerde onderneming die biogasinstallaties bouwt voor derden in een geschil met haar voormalige huisleverancier van (vele tientallen) daken voor die biogasinstallaties. Zie hier en hier;
  • het in twee instanties succesvol voeren van verweer namens voormalige bestuurders van een onderwijsonderstelling die het aangaan van een groot nieuwbouwproject werd verweten. Zie hier en hier.

Zijn cliënten zeggen over hem:

“Daan Spoormans has a very efficient and pragmatic approach to case management. He has very good knowledge of problems arising from cross-border litigation, in particular between Germany and the Netherlands.” (Legal 500 2022).

“Experienced litigator, (…) Young, innovative and high knowledge.” (Legal 500, 2023)

Daan is als arbiter (geschilbeslechter) verbonden aan het scheidsgerecht van de Duits-Nederlandse Handelskamer.

Opleiding

Daan studeerde in 2007 af in het Nederlandse Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2012 heeft Daan de postdoctorale specialisatieopleiding Nationaal en Internationaal Contracteren aan de Grotius Academie cum laude afgerond.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.