Pensioenen

De regelgeving rondom pensioen is voortdurend in beweging. Deze belangrijke arbeidsvoorwaarde verdient dan ook uw aandacht. Ekelmans Advocaten denkt graag met u mee.
Ekelmans Advocaten cliënt bila

Pensioen als belangrijke arbeidsvoorwaarde

De regelgeving rond pensioen is voortdurend in beweging. Zo is de AOW-leeftijd gewijzigd en zijn de fiscale kaders de afgelopen jaren aangepast. Het belang van pensioen als arbeidsvoorwaarde zal de komende jaren verder toenemen. Aanpassing van tussen werkgever en werknemer gemaakte pensioenafspraken zal in veel situaties onvermijdelijk zijn. Ekelmans Advocaten adviseert en procedeert over pensioenen voor werkgevers en verzekeraars.

Pensioen en arbeidsrecht zijn direct met elkaar verbonden.
Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst wordt pensioen opgenomen als (al dan niet optionele) arbeidsvoorwaarde of als wettelijke verplichting omdat wordt voldaan aan de werkingssfeerbepaling van een Bedrijfstakpensioenfonds.

Tijdens het dienstverband kan het noodzakelijk zijn om de pensioenovereenkomst aan te passen, bijvoorbeeld vanwege veranderde regelgeving. Kan de wijziging eenzijdig worden doorgevoerd of is instemming van de individuele werknemers vereist? En welke rol heeft de ondernemingsraad?

Eveneens denkbaar is dat een onderneming na verloop van tijd alsnog onder de werkingssfeerbepaling van een Bedrijfstakpensioenfonds komt te vallen, of dat het Bedrijfstakpensioenfonds tot de conclusie komt dat daarvan al langere tijd sprake is. Dit roept vragen op zoals: Is daar wat aan te doen, op wie moet je dan de pijlen richten, wat heeft dat voor gevolgen voor de werknemers?

Ook bij het einde van het dienstverband speelt pensioen een belangrijke rol. Eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd? Welke gevolgen heeft ontslag voor het pensioen? En wat als iemand na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd wil doorwerken?

Zelfs nadat de arbeidsovereenkomst is geëindigd, kan pensioen een rol spelen. Te denken is aan de situatie waarin een werkgever de indexatieregeling wil wijzigen.

Onze advocaten beschikken over ruime kennis en ervaring en denken in alle fases van de employee journey graag met u mee over pensioenen.

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde

Heeft u een vraag of wilt u meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. Als u het contactformulier invult, dan bellen wij u terug. U kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met één van onze specialisten.

Employment

Team van specialisten

Onze advocaten werken met u samen binnen compacte teams van specialisten. Zij kennen uw praktijk en beschikken over de expertise om snel en to the point met u mee te denken en te adviseren.

Gerelateerde onderwerpen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.