Jan Ekelmans-Ekelmans Advocaten
Jan Ekelmans-Ekelmans Advocaten

Jan Ekelmans

Advocaat, Partner

Jan Ekelmans is een autoriteit op het gebied van verzekeringsrecht in Nederland. Hij is ruim dertig jaar advocaat op het snijvlak van ondernemingsrecht, aansprakelijkheid en verzekeringen. Jan is slim en snel van begrip. Hierdoor doorziet hij vlot de kern van het probleem. Doordat hij zaken vanuit verschillende perspectieven benadert, weet hij bij te dragen aan oplossingen waar zijn cliënten echt iets aan hebben.

Expertises

CV

Verzekeraars vragen Jan graag om advies bij een onontgonnen of complex terrein of bij een groot afbreukrisico door interne politiek of publiciteit. Zij waarderen het overzicht, de plezierige samenwerking, zijn gevoel voor humor en het gezamenlijke resultaat dat Jan voor ogen heeft.

Door zijn veelzijdigheid en zijn gevoel voor onderlinge verhoudingen heeft Jan al meerdere malen partijen met uiteenlopende belangen begeleid naar een gezamenlijke oplossing. Zo was hij betrokken bij de privatisering van ziekenhuizen , het outsourcen van activiteiten van verzekeraars en het uit de wereld helpen van discussies over de financiële voorwaarden van verzekeringsproducten.

Jan verenigt de werelden van Insurance en Corporate in zich. Hij begeleidde grote overnames, privatiseringen en uitbesteding van diensten en was betrokken bij het beslechten van complexe geschillen bij een grote diversiteit aan verzekeringen.

Zijn cliënten zeggen over hem: “Jan Ekelmans is an excellent litigator, with a good sense of humour.” (Legal 500 2023).

“Jan is very knowledgeable and able to think along with us about the results we need.”
(Chambers 2023).

“Jan Ekelmans is the partner who stands out in strategic thinking. He knows exactly when it is time to offer a settlement and when not. In coverage discussions, too, he knows how to convey the insurer’s point of view in a firm but customer-friendly manner.” 
(Legal 500 2022).

Achtergrond

Naast het vak van advocaat heeft Jan onder meer ervaring als raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, door de Ondernemingskamer benoemd onderzoeker, docent bij het opleidingsinstituut voor rechters, docent voor interactieve opleidingen voor verzekeraars en lid van de Adviescommissie burgerlijk procesrecht die de regering en beide Kamers van de Staten Generaal adviseert over burgerlijk procesrecht.

Auteur

In 2020 verscheen het boek ‘De Zorgverzekering’. In dit boek brengt Jan het speelveld van de zorgverzekering laag voor laag in kaart. Daarnaast is hij auteur van een praktisch handboek over de procedure voor de civiele rechter, een proefschrift over inzagerecht en verscheidene artikelen in wetenschappelijke tijdschriften.

Opleiding

Jan Ekelmans promoveerde in 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over het verkrijgen van informatie uit fysieke en digitale bescheiden ten behoeve van civiele procedures. Hij studeerde in 1984 af aan de Universiteit van Amsterdam.

Publicaties

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.