50 tinten zorg: van een memo naar een compleet overzicht van het zorgverzekeringsrecht

50 tinten zorg: van een memo naar een compleet overzicht van het zorgverzekeringsrecht

50 tinten zorg: van een memo naar een compleet overzicht van het zorgverzekeringsrecht 2560 1707 Ekelmans Advocaten
overzicht zorgverzekeringsrecht
Leestijd: 3 minuten
Lesedauer: 3 Minuten
Reading time: 3 minutes

Op 16 januari 2020 nam Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland, het eerste exemplaar van het boek ‘De Zorgverzekering’ in ontvangst van Jan Ekelmans. Dit nadat Jan aan de tand was gevoeld door Koen Venekamp, adviseur public affairs bij Zorgverzekeraars Nederland. Een korte impressie van dit gesprek.

Waarom heb je dit boek geschreven?

Ik kreeg van jonge collega’s vaak vragen over het zorgverzekeringsrecht. Voor hen wilde ik alle relevante informatie beschikbaar maken in een compleet overzicht. Wat begon als idee om een memo te schrijven over het zorgverzekeringsrecht, eindigde in een compleet boek.

Op de voorkant van je boek staat de kubus van Rubik. Waarom?

Als mensen aan zorgverzekeringen denken, hebben ze vaak de associatie ‘moeilijk’ of complex. Dat klopt ook wel, maar als je blijft doorspitten, dan ga je het uiteindelijk begrijpen. Wat dat betreft is het net als de kubus van Rubik: complex, oplosbaar én leuk om te doen.

Hoe heb je het schrijfproces ervaren?

Het schrijven was vooral het verzamelen van materiaal en het aanbrengen van structuur in het oerwoud aan regels en gebruiken. Het was een continu proces van grip krijgen op de werkelijkheid. Bij zorgverzekeringen zijn erg veel spelers betrokken én veel verschillende disciplines. Als je alleen al kijkt naar de juridische disciplines, dan heb je o.a. te maken met contractenrecht, mededingingsrecht, tuchtrecht en privacyrecht. Daarnaast zijn er telkens nieuwe ontwikkelingen waar je rekening mee moet houden. Het schrijfproces heeft me nog meer inzicht gegeven in deze wereld.

Moet je jurist zijn om het boek te begrijpen?

Ik denk het niet. Ik gebruik korte zinnen en zo min mogelijk jargon. Bij het schrijven had ik eerst mijn jonge collega’s in gedachten: het boek moest hen zo snel mogelijk inwerken. Al snel had ik ook de mensen bij zorgverzekeraars en zorgaanbieders in mijn achterhoofd. Door die brede doelgroep uit veel verschillende disciplines werd het nog belangrijker om toegankelijk te schrijven. Als de eerste reacties van de meelezers kloppen, dan is dat ook gelukt.

Welke ontwikkelingen zie je in de zorg?

Er zijn veel ontwikkelingen, maar de belangrijkste is toch wel het permanente spanningsveld tussen de groeiende behoefte aan zorg én de beperking van financiële middelen. We staan voor de uitdaging om de zorg toegankelijk, kwalitatief hoogwaardig én betaalbaar te houden. Dat leidt tot kansen én wrijving op allerlei gebied. Bijvoorbeeld over tarieven voor ongecontracteerde zorg. Daar gaat veel juridische inspanning én geld in zitten dat aan zorg besteed zou kunnen worden. En dat is nog maar één van de voorbeelden waar het beter kan.

Is jouw boek objectief?

Ja. Ik heb het zo objectief mogelijk willen schrijven. Daarom heb ik zo veel mogelijk bronnen verzameld. Daardoor laat ik ook verschillen van inzicht tot leven komen. En: wat ik beweer, heb ik met die bronnen willen staven. Het boek heeft daarom ook behoorlijk wat voetnoten. Wie onderbouwing of verdere verdieping zoekt, kan daarin terecht. Mijn doel was om een helder beeld te geven van het zorglandschap: dat kan alleen als je zo objectief mogelijk bent.

Het moet even geduurd hebben voor je dit boek af had. Wat vond je thuisfront daarvan?

Thuis werd ik scherp gehouden. Het boek werd steeds tot de grond toe afgebroken. Te beginnen met de titel, die volgens onze zoons te saai was. “Het is spannend of het verkoopt niet” was hun devies. Als het aan hen had gelegen, was de titel van het boek ‘50 tinten zorg’ geworden.

Contact

Aktuelles

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.