Een recht op vrije artsenkeuze in het buitenland?

Een recht op vrije artsenkeuze in het buitenland?

Een recht op vrije artsenkeuze in het buitenland? 525 400 Ekelmans Advocaten
Blog afbeelding paaltjes (500 x 400 px) (67)
Leestijd: 2 minuten
Lesedauer: 2 Minuten
Reading time: 2 minutes

Verplicht het EU-recht een zorgverzekeraar de kosten te vergoeden van geplande zorg in een EU-land? Advocaat Jan Ekelmans bespreekt deze uitdagende vraag  aan de hand een arrest over een verzekerde met een naturapolis die is behandeld door een buitenlandse zorgaanbieder waarmee zijn verzekeraar geen contract heeft.

In het vakblad Aansprakelijkheid, Verzekering & Schade (AV&S) 2024/16 schreef advocaat Jan Ekelmans een annotatie over het recht op vrije artsenkeuze in het buitenland. Jan bespreekt in zijn noot het arrest van de Hoge Raad over een verzekerde met een naturapolis die is behandeld door een buitenlandse zorgaanbieder waarmee zijn verzekeraar geen contract heeft. Verplicht het EU-recht een zorgverzekeraar de kosten te vergoeden van geplande zorg in een EU-land?

Ook gaat hij in op het niet in de wettekst vastgelegde hinderpaalcriterium en besteedt hij aandacht aan de vraag of een zorgverzekeraar naar Nederlands recht een vrije artsenkeuze moet bieden onder een naturaverzekering of een restitutieverzekering.

De annotatie gaat in op de  uitdagende vraag hoe zorgverzekeraars invulling mogen geven aan hun rol de kosten van de gezondheidszorg te beheersen en of zij de vrijheid van hun verzekerden mogen beperken een eigen zorgaanbieder te kiezen ten laste van de zorgverzekering.

Meer weten over verzekeren in de zorg?

Het terrein van de zorgverzekering is turbulent en behelst veel verschillende partijen: zorgaanbieders, uw verzekerden en de overheid vragen uw aandacht. Uw organisatie is daarop ingericht. U doet een beroep op ons om vlot en doelgericht kansen te verwezenlijken, risico’s te elimineren en/of te verkleinen. Wij kennen uw markt, spreken uw taal en beschikken over de expertise om snel en to the point met u mee te denken en te adviseren.

Auteur

Jan Ekelmans is een autoriteit op het gebied van verzekeringsrecht in Nederland. Hij is ruim dertig jaar advocaat op het snijvlak van ondernemingsrecht, aansprakelijkheid en verzekeringen. Jan is slim en snel van begrip. Hierdoor doorziet hij vlot de kern van het probleem. Doordat hij zaken vanuit verschillende perspectieven benadert, weet hij bij te dragen aan oplossingen waar zijn cliënten echt iets aan hebben.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.