Bestuurdersaansprakelijkheid (D&O)

Als bestuurder neemt u beslissingen die grote gevolgen kunnen hebben. Dat is niet zonder risico. Onze gespecialiseerde advocaten staan u bij wanneer u aansprakelijk bent gesteld of wanneer dit dreigt te gebeuren.
Ekelmans Advocaten cliënt visie

Persoonlijke aansprakelijkheid bestuurders en commissarissen

Als bestuurder wordt er veel van u verwacht. De algemene leiding van de onderneming, de economische strategie en de financiële gezondheid rusten op uw schouders. U staat voor uw onderneming. Maar soms kan het tij zich tegen u keren. Wanneer u als bestuurder van een rechtspersoon aansprakelijk wordt gesteld, kunnen de gevolgen groot zijn. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en ondernemingsrecht en begeleiden u bij alle aspecten van bestuurdersaansprakelijkheid.

Persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders (en commissarissen) staat steeds meer in de schijnwerpers. Zowel bij beursgenoteerde ondernemingen als in het MKB komen claims steeds vaker voor. Bestuurders realiseren zich vaak niet welke risico’s er verbonden zijn aan hun functie. Ondanks de goede wil en inzet kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gehouden voor onbehoorlijk bestuur, of voor de fouten van medebestuurders.

In beginsel is de rechtspersoon zelf aansprakelijk voor schulden die worden gemaakt. Toch kan het voorkomen dat u als bestuurder naast of in de plaats van de rechtspersoon aansprakelijk wordt gesteld. Dit kan gaan om externe aansprakelijkheid, wat een aansprakelijkheid is ten opzichte van derden, zoals schuldeisers, werknemers, curatoren, banken of de belastingdienst. Ook kan de rechtspersoon zelf van mening zijn dat u uw taak onbehoorlijk heeft vervuld en u aansprakelijk stellen. Dit wordt ook wel de interne aansprakelijkheid genoemd.

Bestuurdersaansprakelijkheid: Wat is een ‘behoorlijke taakvervulling’?

In de wet staat dat bestuurders verplicht zijn hun taak op een behoorlijke wijze te vervullen. Wat onder ‘behoorlijke taakvervulling’ wordt verstaan, is evenwel niet in de wet gedefinieerd. Dit moet worden afgeleid uit de jurisprudentie en literatuur. Hierdoor is de feitelijke situatie van essentieel belang om uw positie goed te bepalen. Onze advocaten hebben hier ruime ervaring mee.

Onze advocaten bestuurdersaansprakelijkheid adviseren u als u aansprakelijk bent gesteld, maar juist ook in situaties waarin een persoonlijke aansprakelijkheid dreigt. Ook kunnen wij u adviseren over eventuele posities en claims ten opzichte van (andere) individuele bestuurders.

Besturen is niet zonder risico

Heeft u een vraag of wilt u meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. Als u het contactformulier invult, dan bellen wij u terug. U kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met één van onze specialisten.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Team van specialisten

Onze advocaten werken met u samen binnen compacte teams van specialisten. Zij kennen uw praktijk en beschikken over de expertise om snel en to the point met u mee te denken en te adviseren.

Gerelateerde onderwerpen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.